Новини

МОТО ЕКСПО СОФИЯ 2022 БЮЛЕТИН № 18

Близо 95 продадени машини на изложението в Асикс Арена

Всеки изложител на мотоциклети, скутери, ATV-та и други возила е доволен от най-голямото мотоциклетно изложение у нас - Moto Expo 2022. Ден преди края, т.е. от деня на отварянето на 15 април до 18 април общо в залата са продадени близо 95 машини. Това е близо 9 % от общия брой на реализираните машини за 2021 г. по данни на ААП. Всеки от изложителите и отделните марки е реализирал продажби.

Тази спомената по-горе бройка превишава това, което бе реализирано на предишното изложение през 2019 г., преди настъпването на пандемията от Covid-19. Естествено, успешната реализация на отделните марки ще се отрази и в нарастването на продажбите на нови мотоциклети у нас през 2022 г.

Да не забравяме, че по ред причини, поради пандемията и липсата на чипове, и на материали заради кризата, много от фирмите вносителки не разполагат с достатъчно машини в наличност. Много от очакваните премиери не можаха да пристигнат. Така вносителите и представителите на отделните марки, трябваше да се задоволят с наличности.

Затова на експонатите на всеки от щандовете – къде повече, къде по-малко имаше табелки с надпис ПРОДАДЕН. Това е причината и много от клиентите да си поръчат даден мотоциклет, дори да го капарират. Той обаче не влиза в бройката на продадените.

Традиционно силни продажби са  реализирали японските марки – Honda с 11, Yamaha 7, Suzuki – 6. При големите мотоциклети BMW имат 9 продажби, а от италианските марки с най-много са Aprilia – 6. Всъщност групировката Piaggio общо има 16 машини, като 8 са с марката Vespa. Оказва се,  че скутерите не са най-търсените двуколесни. Повечето клиенти налитат на средните и големите кубатури. Търсят се много и круизърите на Тriumph, Harley-Davidson и Indian.

Последните - Indian Motorcycle са от 2020 г. на нашия пазар, но само на изложението направиха 5 продажби или на почти всички мотоциклети, с които разполагат. Така са и много дебютанти. Електрическите Zero, които са от няколко месеца у нас, също вече имат продажба.

Дебютанти като марката Sur-Ron с изцяло електрически машини, също реализираха 5 броя мотоциклети. С два повече са на CF Moto, но към тази бройка се добавят и 6 ATV-та. С 10 машини са Зундерт Екстрийм, но тук влизат не само сухопътните, а и водните – джетовете. Въпреки закъснението с пристигането на новите им модели, Royal Enfield имат реализирани 4 мотоциклета. Новите се чакат до месец или два.

Отново уточняваме, че споменатите бройки на продадени машини са ден преди края на изложението.

Както личи, нещата на нашия мотоциклетен пазар се развиват добре. Бавно, стъпка по стъпка, но новите мотоциклети се търсят, а палитрата от марки нараства.

Пресцентър Moto Expo 2022