Новини

МОТО ЕКСПО СОФИЯ 2022 БЮЛЕТИН № 16

Нашествие от премиери и посетители в зала Асикс Арена 

Ден втори от най-внушителното мотоциклетно изложение у нас - Moto Expo 2022. Истинско нашествие на посетители имаше във втория ден в зала Асикс Арена. Щандовете се изпълниха с мотоциклетисти и фенове, желаещи да видят новите машини. Всеки един от изложителите, представляващи у нас всички големи световни производители на мотоциклети, АТV машини, скутери и мотопеди, имаше какво да покаже.

Обяснимо на такова събитие около залата да има трудности с паркирането на автомобили. Но да е трудно да намериш място да паркираш мотоциклет или скутер, не се вижда всеки ден. Да, наистина напливът на мотористи от София и от страната, беше огромен.

Слънчевото и топло време във втория ден бе стимул на много мотоциклетисти да излязат да „поразтъпчат“ машините си. Много от тях си дадоха среща в залата, да разгледат изложението, преди да поемат в избраната посока. Затова в залата бе пълно с членове и представители на мотоклубове.

Вниманието на всички бе фокусирано и върху премиерите на отделните марки. Както стана дума вече, има поне по един модел за 2022 г., а на много щандове са по два или по три мотоциклета. Освен това седем марки правят дебют на Moto Expo 2022 и са у нас от две години, откогато не е имало Moto Expo.

Започваме нашата обиколка от средата на залата с щанда на Suzuki. Тук присъстват три премиери само от серията GSX. Това са супербайкът GSX-S1000GT, „обикновеният“ GSX-S1000 и GSX-S 950. Тук е и легендарният Hayabusa, но той хем е продаден, хем вносителите го броят че е за 2021 г. Нищо, че „излиза“ пред родна публика за първи път.

Такива дебютанти са GAS GAS и испанските Rieju. Премиерна е офроуд гамата за крос и ендуро за 2022 г. - EC 250 и EC 200. Тук има и един мини електрически мотоциклет с макси възможности – огромен въртящ момент и висока максимална скорост.

Yamaha имат четири зашеметяващи премиери. Сред тях е топмоделът Ténéré 700 World Raid, показан съвсем наскоро. Естествено за първи път се представят R7, XSR 900 и новият скутер Т-MAX, който дебютира преди броени месеци.

Пет премиери, сиреч и с петте си модела правят американските електрически машини Zero. Други американци, но с ДВГ – легендарните машини от Милуоки - Harley-Davidson, показват новите Sportster 1250 Special и Pan America.

До могъщите мотоциклети са построени няколко… велосипеди. Те също са родени  в Милуоки, също са с емблемата Harley-Davidson, но са електрически. Единият дори изглежда като първият мотоциклет на марката. Те не изискват неистово въртене, но педалите са нужни, за да се дозарежда батерията.

Британските Triumph правят премиера на Tiger Sport 660 и Tiger 1200 с топ оборудване.

Polaris показва за първи път най-широкото ATV в света - Sportsman XP 1000 S с широчина 140 см. На щанда е и спортното UTV - RZR XP 1000.

Honda е със сериозна гама от машини – от скутера до круизъра. Но много на мода са приключенските мотори. Сред тях е най-новият адвенчър NT1100. Той е роднина на легендарните и обновени CRF1100L Africa Twin. До тях е вторият от гамата мотори SUV – по-малкото X-ADV 350.

BMW Motorrad също е с разнообразие в гамата. Но премиерите са две – електрическият С04 и съвсем новия турър, „тежката артилерия“ на марката К 1600 GT. Към тях можем да добавим и супербайка М 1000 RR от световния шампионат.

Наред със суперспортните си модели, Aprilia прави премиера на най-новия си адвенчър - Tuareg 660. Съвсем скоро той бе представен пред света, а сега и в България.

Друга легендарна 100-годишна марка „младее“ с няколко модела. Сред тях обаче е уникалният V85ТТ Guardia D’Onore. Това е една от 1946-те произведени бройки на мотоциклета. Създаден е в Мандело дел Ларио, за да ознаменува 75-годишнината от асоциирането на Moto Guzzi с известния почетен караул Reggimento Corazzieri на президента на Италия.

Piaggio има какво да покаже във всяко от своите серии в моделната гама. Най-нов обаче е Beverly 400, представен в края на миналата година. Обновени са и три модела на скутерите на Peugeot.

Щандът на Indian Motorcycle е много атрактивен и на практика всички модели се представят за първи път на изложение у нас. Две премиери обаче си заслужават внимание -  спортният FTR championship edition спечелил си слава на американските серии флат-трак. Другият мотоциклет имаше световна премиера преди малко повече от седмица -  Scout Bobber Twenty Black Metallic. Има и един специален модел на Indian - Springfield Jack Daniel’s Edition, който е  в много ограничена серия.

Както личи, на тазгодишното Moto Expo 2022 има какво да се види. Остават още три дни, в които любителите на мотоциклетизма могат да се насладят на споменатите, а и на други атрактивни машини.

Moto Expo 2022 ще очаква мотоциклетистите и фенове на двуколесния транспорт в зала Асикс Арена от 15 до 19 април. Вратите ще са отворени от 10,00 до 19,30 часа.

Цени Билети: На място: 12 лева /събота и неделя/; 10 лева /делничен ден/; Деца от 12 до 18 години – 6 лева;

Онлайн – /2 лв. отстъпка за онлайн закупуване/: 10 лева /събота и неделя/; 8 лева /делничен ден/;

Хора с увреждания – Безплатно; Деца от 12 до 18 години – 4 лева. Деца до 12 години с придружител – Безплатно.

Пресцентър Moto Expo 2022